Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μία πρακτική η οποία βασίζεται στη συνεργασία και στη «συμμαχία» μεταξύ ενός θεραπευτή και ενός επισκέπτη (θεραπευόμενου), προκειμένου να συζητηθούν και να βελτιωθούν σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, της προσωπικότητας και της κοινωνικότητας ενός ατόμου. Με γνώμονα τον διάλογο, δημιουργείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο ο θεραπευτής παραμένει αντικειμενικός, ουδέτερος και μη επικριτικός. Ο θεραπευτής και ο επισκέπτης συνεργάζονται δημιουργώντας και ενισχύοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να εντοπιστεί και να αλλάξει το «προβληματικό» μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς με στόχο την βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας του.

Στην ψυχοθεραπεία, οι θεραπευτές εφαρμόζουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές ψυχοθεραπείας, οι οποίες βοηθούν στο να δημιουργηθεί μία βάση ανάπτυξης και διατήρησης (στην καθημερινή ρουτίνα) υγειών, ευέλικτων και αποτελεσματικών συνηθειών. Στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των τρεχόντων «προβλημάτων-θεμάτων» που αντιμετωπίζει ένα άτομο, αλλά η ενδυνάμωση του τρόπου σκέψης του, με εργαλεία και πρακτικές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές προκλήσεις που θα εμφανισθούν.

Πότε να αναζητήσω ψυχοθεραπεία;

Οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται συνειδητοποιημένοι για την παροχή βοήθειας μέσω ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, είναι εκείνοι οι οποίοι οδηγούνται γρήγορα στους στόχους τους για βελτίωση. Άλλοι επισκέπτες, λόγω των διαστρεβλωμένων και λανθασμένων ερμηνειών της έννοιας της «ψυχοθεραπείας», αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματά τους να επιδεινώνονται και τελικά να φθάνουν σε αδιέξοδα. Το δικαίωμα της επιλογής είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου και ουσιαστικά ακόμα και εάν κάποιος έχει απορρίψει την προσφορά βοήθειας, καλό θα ήταν να σκεφθεί πως δεν έχει να χάσει τίποτα με το να δοκιμάσει και έναν διαφορετικό τρόπο παροχής βοήθειας.

Ξεπερνώντας την ανησυχία σας για την αναζήτηση βοήθειας «Αξίζει»

Αυτό ισχύει διότι αν κάποια στιγμή η ποιότητα της ζωής σας δεν είναι αυτή που θα θέλατε, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή της.
.
Τα σημάδια που υποδεικνύουν πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας ωφελήσει:

• Αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αβοήθητοι και θλιμμένοι.
• Τα προβλήματα σας δεν βελτιώνονται, παρ' όλες τις προσπάθειες σας και παρ' όλη τη βοήθεια από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον.
• Σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στις υποχρεώσεις σας ή στην καθημερινότητά σας.
• Ανησυχείτε υπερβολικά, αναμένετε τα χειρότερα ή είστε συνεχώς αναστατωμένοι.
• Grow potentially risky behaviors (alcohol consumption or drug use, etc.) that harm you and others around you.

Πώς να προετοιμαστώ για ψυχοθεραπεία;

Όταν νιώσετε έτοιμοι να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, αναλογιστείτε τα παρακάτω:

  • Ποιο είδος ψυχοθεραπείας θα θέλατε να ακολουθήσετε (ατομικής, ζεύγους, οικογενειακής, ομαδικής ή συμβουλευτικής γονέων);
  • Ποιος είναι ο βασικός λόγος αναζήτησης βοήθειας;
  • Κατ'όπιν ολοκλήρωσης της θεραπείας, τι θα θέλατε να έχετε πετύχει;
  • Το βαθμό της δέσμευσης σας ως προς τη διαδικασία της θεραπείας.
  • Ποιες μέρες και ώρες σας βολεύουν για τη διεξαγωγή των συνεδριών.

Θα διατηρηθεί η εχεμύθεια;

Η εχεμύθεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας του τομέα της ψυχολογίας. Ο θεραπευτής αντιλαμβάνεται πως η εμπιστοσύνη είναι το «κλειδί» μιας εποικοδομητικής συμμαχίας. Ο θεραπευτής διαφυλάττει την εχεμύθεια του για τον επισκέπτη-πελάτη και τη διατηρεί με σεβασμό και κατανόηση.

Τι είναι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση;

Η Λογικό Θυμική & Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΛΘΓΣΘ) είναι μία από τις "Γνωσιακές" ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις του χώρου της ψυχολογίας. Είναι μία διεξοδική, ενεργητική, φιλοσοφική και εμπειρικά βασισμένη προσέγγιση η οποία εστιάζει στην επίλυση συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών και ψυχικών-ψυχολογικών δυσλειτουργιών με στόχο την ενεργοποίηση των ατόμων στην ανάληψη ευθύνης της «αλλαγής» για μία πιο υγιής και ευτυχισμένη ζωή.

Πατέρας της εν λόγω προσέγγισης είναι ο αμερικανός ψυχολόγος Albert Ellis, PhD (1913-2007), ο οποίος είχε εμπνευστεί από Έλληνες φιλοσόφους για την ανάπτυξη της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης το 1950.

Η βασική αρχή της ΛΘΓΣΘ είναι πως οι άνθρωποι συνεισφέρουν άθελα τους στη συναισθηματική τους δυσφορία, λόγω των απαιτητικών πεποιθήσεων τους. Επιπλέον, δεν είναι τα γεγονότα αυτά κάθε αυτά που προκαλούν τα μη υγιή συναισθήματα και τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές, αλλά οι αξιολογήσεις-σκέψεις μας σε σχέση με τα γεγονότα, τα οποία σαν αποτέλεσμα πυροδοτούν ένα αρνητικό, μη υγιές συναίσθημα ή περισσότερα συναισθήματα.

Το μοντέλο της ΛΘΓΣΘ επί των πλείστων εφαρμόζεται στο κέντρο "ΟρίΖω", όμως στόχος της ομάδας είναι να εφαρμοσθεί εκείνο το θεραπευτικό μοντέλο το οποίο ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του επισκέπτη. Η ψυχοθεραπεία διεξάγεται μέσω διάφορων προσεγγίσεων, οι οποίες παρέχουν σε κάθε θεραπευτή εργαλεία για την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων είναι οι Γνωσιακές Θεραπείες (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, Συμπεριφορική Θεραπεία), η Ψυχανάλυση, η Συστημική Θεραπεία, Mindfulness, η θεραπεία Gestalt κλπ.

Η Λογικό Θυμική & Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στηρίζεται σε επιστημονικά καταρτισμένη βιβλιογραφία. Σκοπός της είναι να υπάρξει φιλοσοφική μετατόπιση, πέραν της προσωρινής συναισθηματικής βελτίωσης, με στόχο οι πρακτικές του μοντέλου να μεταφέρονται στους επισκέπτες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν εκείνοι στη συνέχεια να εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές μόνοι τους σε κάθε μελλοντικό συναισθηματικό ή συμπεριφορικό τους εμπόδιο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έχετε
Ερωτήσεις;