Πως αντιμετωπίζεται ο θυμός όταν τα πράγματα ξεφεύγουν;

Πως αντιμετωπίζεται ο θυμός όταν τα πράγματα ξεφεύγουν;

Πως αντιμετωπίζεται ο θυμός όταν τα πράγματα ξεφεύγουν;

Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας “ΟρίΖω” και επιστημονικοί συνεργάτες του μας εξηγούν τι μας συμβαίνει όταν θυμώνουμε πολύ και «βγαίνουμε» εκτός εαυτού.

Άσχημα, απαίσια και εξοργιστικά γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά στη δουλειά, στο σπίτι, στην παρέα με φίλους ή και στο δρόμο. Για παράδειγμα, άνθρωποι απολύονται, χωρίζουν, φίλοι προδίδουν φίλους, παιδιά είναι ανυπάκουα και ασεβή. Συνήθως δεν υπάρχει αληθινός λόγος που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα ενώ ορισμένες φορές υπάρχει, όλοι όμως οι λόγοι παραμένουν άδικοι. Σε τέτοιες στιγμές, οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τη σκέψη “Γιατί σε μένα;”

Βασικά, δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Όταν συμβαίνουν άσχημα γεγονότα, αναβιώνουν έντονα συναισθήματα όπως απελπισία, θυμός και οργή. Αυτά τα συναισθήματα συχνά οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν θύματα της αδικίας ή ενός δυσάρεστου γεγονότος. Συνήθως, οι πιο κοντινοί άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν. Προσφέρουν στήριξη, συμβουλές και παρηγοριά. Το άτομο αισθάνεται καλύτερα καθώς λαμβάνει προσοχή και φροντίδα και για κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργεί αυτή η τακτική.

Όμως, δε λειτουργεί για πάντα, καθώς στην πορεία θα συμβούν κι άλλα δυσάρεστα γεγονότα και θα συσσωρευτεί ο θυμός και σε μερικές περιπτώσεις διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται. Έτσι, επειδή κάπου χρειάζεται να εκτονωθεί η ένταση, το ξέσπασμα γίνεται με ανθυγιεινό τρόπο, προς τα πιο κοντινά άτομα, που με κόπο προσπαθούν να στηρίξουν και να φροντίσουν τον εξοργισμένο αγαπημένο τους.

Επομένως, αντί αυτός ο θυμός να καταβάλλει το άτομο και να στοχεύει αγαπημένους ανθρώπους, ας διοχετευτεί η ένταση σε διαφορετικούς τομείς. Για τον κάθε έναν διαφέρει, για κάποιον μπορεί να είναι μία βόλτα με τα πόδια ή έντονη γυμναστική, για άλλον μπορεί να είναι η γραφή, η ζωγραφική, κάποιον τρόπο που εξωτερικεύει αλλά και αντιμετωπίζει το θυμό και όχι με έναν τρόπο που τον “θάβει”, όπως με το αλκοόλ.

Η εσωτερίκευση των συναισθημάτων είναι ένας μη υγιείς τρόπος διαχείρισης τους και η εύρεση τρόπων εξωτερίκευσής τους είναι ένας υγιείς και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του θυμού. Γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση υπάρχει η επιλογή στο πως θα εκδηλωθεί η συμπεριφορά, είναι ένα μεγάλο “όπλο”. Εφόσον έχει μειωθεί η ένταση και γίνεται ανασκόπηση των γεγονότων, ας ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, καθώς έτσι θα αυξηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση και θα μειωθεί η αρνητική ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, κάτι μαθαίνεται το οποίο ωφελεί μελλοντικές δυσκολίες. Η ζωή είναι ένα ταξίδι γνώσης και ανάπτυξης. Τα εμπόδια υπάρχουν για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάνουν τους στόχους τους, όμως, όταν αντιμετωπίζονται, οι στόχοι γίνονται πραγματικότητα. Ασχέτως πόσα δυσάρεστα γεγονότα κι αν φέρει η ζωή, εάν υπάρχει εποικοδομητική αντιμετώπιση, δύσκολα πτοείται ο άνθρωπος.

Δημοσιεύτηκε και στο Vrisko.gr: Πως αντιμετωπίζεται ο θυμός όταν τα πράγματα ξεφεύγουν;

Share this post with your friends